<$Bl
Biliyorum, yemek tarifi benim işim değil (herkes iyi oldugu şeyi yazsın) ama bugün sevdiğim birinin bir miktar dogumgünü. Yemek yapmayı, özellikle kek-pasta yapmayı sevdiğini biliyorum. Onun için çikolatalı babkanın tarifini yazacağım.
Babka ne derseniz: Ben Seinfeld’i çok severim. cnbc-e’de ilk oynamaya başladığında seyretmeye başlamış (yıl 2000) ve bayılmıştım. Burası üzerine gelmeden birkaç önemli şey öğrenmiş oldum. Örneğin, özel tatlılar, ekmekler nelerdir. Bunlardan biri, belki de en önemlisi de ‘babka’.
Bir bölümde bir arkadaşlarından bir yemek daveti alır bizimkiler. Dördü birlikte giderler ve George “beni gördüklerine değil de götürdüğüm şeye mi sevinecekler yani?” ve “kola alıp gidelim” dese de bir pasta ve şarap almaya karar verirler. Elaine ve Jerry pastaneye giderler, Kramer ve George şarapçıya.
Pastanede çikolatalı babkaya karar verirler. “Hiçbir şey çikolatalı babkadan daha iyi değildir” der Elaine, ben de babkanın pek hoş birşey olacağını canlandırırım. [Bölümün devamında her zaman olduğu gibi hiçbirşey yolunda gitmez; sıra sorunu çıkar, son çikolatalı babkayı kaptırırlar; George kalın gore-tex montuyla pahalı bir şaraba çarpar, kırar, montu orada bırakmak zorunda kalır, vs. Davet evine gidip hediyeleri kapıdan verip dönerler sinirle.]
Babkaya buradaki ilk 1-2 yılımda rastlamadım ama hiç unutmadım. Sonra sevgili marketimde rastladım ve gerçekten hakkındaki sözleri hakediyormuş. Çikolatalı ekmek diyor bazıları tanımlamak için ama bence yetersiz bir tanım, farkli birşey o. İşte tarif:

Malzemeler:
Babka hamuru:
2 çay kaşığı maya
1 su bardağı süt,
2 yumurta,
3 su bardağı un,
¼ bardak sıvı yağ,
¼ bardak şeker,
1 çay kaşığı tuz
Çikolata içi:
1 bardak kakao (100 gr. bitter çukulata),
¼ bardak şeker, 2 kaşık (50 gr.) tereyağı,
¼ bardak süt, 1 çay kaşığı vanilya,
Yarım yemek kaşığı tarçın
Üst yüzey için:
1 yumurta,
¼ bardak pudra şekeri,
¼ bardak un,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı tarçın,
Hamur için unu, şekeri, tuzu ve mayayı geniş bir kapta karıştırın. Yağı ve sütü tavada ılıtıp karışımın üzerine dökün. Mikserle yumuşayana kadar karıştırın, yumurtaları ekleyip 3 dk. devam edin.
Un serilmiş bir yüzeye alıp yumuşayana kadar 10-15 dk. kadar yoğurun. Yağlanmış bir kaba alın, yağlanmış yüzeyi yukarı çevirin ve iki katına kadar yükselene kadar 1.5 saat kadar dinlendirin.
Bu sırada az ateşte tereyağını eritin, kakao, şeker, tarçın ve sütü ekleyin. Çok az ateşte sürekli karıştırarak 15 dk. kadar pişirin. Vanillayı da ekleyin ve buzdolabında soğutun. Kakao yerine direk çukulata veren tarifler de var ama ağır olur diye tahmin ediyorum. Bir de bu karışıma çok az (1 çorba kaşığı) rom veya likör de eklemeyi öneren var.
Hamur iki katına ulaşınca unlu bir yüzeyde açın, yaklaşık 40 cm’ye 40 cm, kalınlığı da 3 milim kadar olsun. Çukulata karışımının çoğunu içte kalacak şekilde ekleyip rulo yapın. 1 yumurtayı çırpıp üzerine birazını sürün.
Sonra yarısının üstüne çukulata karışımının kalanını koyup diğer yarısının üzerine kapatın. Araları da bir güzel kapatıp burun.
Şimdi üst kısım için un, pudra şeker, 1 çay kaşığı tarçın ve tereyeğını bir güzel karıştırın. Hamurun üzerine once çırptığınız yumurtanın kalanını ve üst kısım karışımını sürün. Üzerini kapatıp 175 derece ısıda fırında 1 saat pişirin. Üstü koyu sarı olunca alıp soğutun. Ve yerken beni de anın. Nasıl olduğunu takip etmenin bir yolu da şu siteye bakmak (yalnız sıraları karıştırmışlar bazı yerlerde). Kolay gelsin ve afiyet olsun.

Biliyorum, yemek tarifi benim işim değil (herkes iyi oldugu şeyi yazsın) ama bugün sevdiğim birinin bir miktar dogumgünü. Yemek yapmayı, özellikle kek-pasta yapmayı sevdiğini biliyorum. Onun için çikolatalı babkanın tarifini yazacağım.
Babka ne derseniz: Ben Seinfeld’i çok severim. cnbc-e’de ilk oynamaya başladığında seyretmeye başlamış (yıl 2000) ve bayılmıştım. Burası üzerine gelmeden birkaç önemli şey öğrenmiş oldum. Örneğin, özel tatlılar, ekmekler nelerdir. Bunlardan biri, belki de en önemlisi de ‘babka’.
Bir bölümde bir arkadaşlarından bir yemek daveti alır bizimkiler. Dördü birlikte giderler ve George “beni gördüklerine değil de götürdüğüm şeye mi sevinecekler yani?” ve “kola alıp gidelim” dese de bir pasta ve şarap almaya karar verirler. Elaine ve Jerry pastaneye giderler, Kramer ve George şarapçıya.
Pastanede çikolatalı babkaya karar verirler. “Hiçbir şey çikolatalı babkadan daha iyi değildir” der Elaine, ben de babkanın pek hoş birşey olacağını canlandırırım. [Bölümün devamında her zaman olduğu gibi hiçbirşey yolunda gitmez; sıra sorunu çıkar, son çikolatalı babkayı kaptırırlar; George kalın gore-tex montuyla pahalı bir şaraba çarpar, kırar, montu orada bırakmak zorunda kalır, vs. Davet evine gidip hediyeleri kapıdan verip dönerler sinirle.]
Babkaya buradaki ilk 1-2 yılımda rastlamadım ama hiç unutmadım. Sonra sevgili marketimde rastladım ve gerçekten hakkındaki sözleri hakediyormuş. Çikolatalı ekmek diyor bazıları tanımlamak için ama bence yetersiz bir tanım, farkli birşey o. İşte tarif:

Malzemeler:
Babka hamuru:
2 çay kaşığı maya
1 su bardağı süt,
2 yumurta,
3 su bardağı un,
¼ bardak sıvı yağ,
¼ bardak şeker,
1 çay kaşığı tuz
Çikolata içi:
1 bardak kakao (100 gr. bitter çukulata),
¼ bardak şeker, 2 kaşık (50 gr.) tereyağı,
¼ bardak süt, 1 çay kaşığı vanilya,
Yarım yemek kaşığı tarçın
Üst yüzey için:
1 yumurta,
¼ bardak pudra şekeri,
¼ bardak un,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı tarçın,
Hamur için unu, şekeri, tuzu ve mayayı geniş bir kapta karıştırın. Yağı ve sütü tavada ılıtıp karışımın üzerine dökün. Mikserle yumuşayana kadar karıştırın, yumurtaları ekleyip 3 dk. devam edin.
Un serilmiş bir yüzeye alıp yumuşayana kadar 10-15 dk. kadar yoğurun. Yağlanmış bir kaba alın, yağlanmış yüzeyi yukarı çevirin ve iki katına kadar yükselene kadar 1.5 saat kadar dinlendirin.
Bu sırada az ateşte tereyağını eritin, kakao, şeker, tarçın ve sütü ekleyin. Çok az ateşte sürekli karıştırarak 15 dk. kadar pişirin. Vanillayı da ekleyin ve buzdolabında soğutun. Kakao yerine direk çukulata veren tarifler de var ama ağır olur diye tahmin ediyorum. Bir de bu karışıma çok az (1 çorba kaşığı) rom veya likör de eklemeyi öneren var.
Hamur iki katına ulaşınca unlu bir yüzeyde açın, yaklaşık 40 cm’ye 40 cm, kalınlığı da 3 milim kadar olsun. Çukulata karışımının çoğunu içte kalacak şekilde ekleyip rulo yapın. 1 yumurtayı çırpıp üzerine birazını sürün.
Sonra yarısının üstüne çukulata karışımının kalanını koyup diğer yarısının üzerine kapatın. Araları da bir güzel kapatıp burun.
Şimdi üst kısım için un, pudra şeker, 1 çay kaşığı tarçın ve tereyeğını bir güzel karıştırın. Hamurun üzerine once çırptığınız yumurtanın kalanını ve üst kısım karışımını sürün. Üzerini kapatıp 175 derece ısıda fırında 1 saat pişirin. Üstü koyu sarı olunca alıp soğutun. Ve yerken beni de anın. Nasıl olduğunu takip etmenin bir yolu da şu siteye bakmak (yalnız sıraları karıştırmışlar bazı yerlerde). Kolay gelsin ve afiyet olsun.
<$BlÇok güzel görünüyor..
Hımm..
İlk başta bildiğimiz kek zannettim ama daha farklı bir şey bu...
Yapmayı deneyeceğim ben de...
Teşekkürler tarif için..
<$BlEvet, farklı gerçekten, bildiğimiz birşeye benzemiyor. Benim çektiğim resimde kek gibi durmuş gerçekten -güneş batmakta olduğu için-, alttakinde daha çok belli. Hamur ve çikolata kısmı katman katman.
Yazının sonundaki linkteki resimler daha iyi fikir verebilir.
<$BlEvet ,baktım o siteye ..
Tek tek anlatmış yapılış aşamalarını...
Tadı gerçekten güzel olmalı..
Zaten çikolatalı olan her gıda güzel :)
<$Blhemen anneme yaptirmaliyim. ben su yemek islerini hala sokemedim. annemse ascilik unvani almak uzere, bu da eklensin kadinin arsivine. ve altina imzami atiyorum ki icinde cikolata barindiran her gida guzel :))
<$BlEvet. Ve kek-ekmek arası olan hamur da çok güzel ortam hazırlıyor çukulataya kendini gösterebilmesi için.
Bu arada çukulata sevmeyen kızlara güvenilmeyeceği fikri doğru mu acaba gerçekten?
<$Blyorumu, "orada burada kalmasın yorumlar"ın sonrasına denk getirip, artık giyilmeyen bir ceketinizin cebine saklamış gibi olmama rağmen minnettarlığımı belirtmeden geçemeyeceğim:
meğer balki'nin sihirli bir şarkı eşliğinde pişirdiği, sonra da larry'nin şarkıyı boşverip hepsini patlattığı "bibi babka"lar gerçek miymiş? "perfect strangers"ın bu bölümünü bilmiyorsanız sizin için pek anlamı olmayacak ama, yüzyıllar sonra "oklavayı sallarsın, bibi babka yaparsın" şarkısının gerçek sözlerini bulduğum için ben pek sevindim :)
babka pişireceklere not:
şarkıyı tüm hazırlama süreci boyunca söylemeniz gerekiyor
When you're rolling out the dough
Just make sure to roll it slow
When you roll the dough too quick
Bibby Bobkas make you sick
When you put the filling in
Just make sure you wear a grin
When you smile at what you bake
Bibby Bobkas come out swell
<$BlYorum Gönder
Benim Hakkımda Herşey
Profilden güzel çıkmam
GEÇMİŞ GEÇMİŞ